Prana Vayu, alè de vitalitat

Es localitza en el tòrax, a la regió entre la laringe i la part superior del diafragma; Absorbeix el Prana de l’atmosfera. Les vies respiratòries són el seu òrgan essencial, encara que també penetra per la pell i la llengua. L’absorció d’aliments sòlids o líquids depenen també de Prana Vayu.

El Prana Vayu es relaciona amb la inhalació i es troba en els txakres superiors.

Mentre que «Prana» és el nom general de la energia-força vital, el Prana Vayu és una de les seves funcions específiques. Prana Vayu literalment significa «aire cap endavant en moviment» i es mou cap a dins i cap al centre de el cos. Prana Vayu és l’energia dels aliments, dels líquids (aigua potable), de l’aire (respiració), així com totes les percepcions sensorials i experiències mentals.

 

Prana Vayu és la propulsió per naturalesa i és la força que impulsa a tots els altres aires. Governa la regió des del diafragma a la base de la gola, que corresponen a Jalandhara bandha. La seva «seu» és el cor, i assegura que segueix bategant.

S’associa amb l’element aire i amb el quart txakre, Anahata. El seu color és daurat. Treballa per mantenir la temperatura corporal en relació amb el seu entorn, i sosté els òrgans vitals, especialment el cor. Encara que la seva seu està en el cor, es mou per el centre del cos cap avall des de la base del coll fins al melic, així com des del melic de nou fins a la gola.

Quan hi ha un desequilibri de Prana Vayu el cor i els pulmons es poden veure afectats ja que pot haver una ingesta deficient d’oxigen. A nivell mental, apareix la discapacitat per generar impressions positives, dificultat per a concentrar-se o per despertar el coneixement intuïtiu.

El Pranayama base per Prana Vayu és Bhastrika que correspon a Jalandhara Bandha, el bloqueig de la gola. Les postures de ioga per Prana Vayu son Parivritta Janushirshasana, Adhomukha Shvanasana, Urdhvamukha Shvanasana, Gomukhasana.